Áfonyás csokitorta
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál finomliszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
3 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag Váncza vanilin cukor
15 dkg csokoládéforgács
1 dl narancslikőr
10 dkg áfonya
Elkészítés:
1 A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. Az olvasztott vajat belecsurgatjuk.
Egy 23 centi átmérőjű torta karikát sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A forma oldalát is bevonjuk a papírral, majd megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl, majd lapjába két részre vágjuk.
A krémhez a túrót áttörjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, és a túrót meg a vaniliás cukrot is hozzáadjuk. A csokoládéforgácsot, és az áfonyát beleforgatjuk. A krémet a tortalap aljára kenjük, majd a másik lappal befedjük. Tetejét Váncza habporból készült tejszínhabbal és áfonyával díszítjük. Hűtőszekrényben jól behűtjük.
|