Zsemle rózsa / töltött fonott kalács
Hozzávalók:
-
50 dkg natúr joghurt
-
5 dkg élesztő
-
60 dkg liszt
-
7 dkg vaj
-
-
1tk só és cukor
-
a forma kenéséhez 6-8 dkg vaj
A langyos joghurttal kidolgozom a tésztát, majd meleg helyen a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtom, majd letakarva 20 percig pihentetem.
Ha zsemlét készítesz belőle, vágd a tésztát 6 csíkra, és kend meg az olvasztott vajjal, egy csík kivételével. Rakosgasd egymásra a vajas darabokat, a tetejére a kenetlen kerül. A tornyot vágd fel 12 egyenlő részre. Az egyilk vágott felét csippentsd össze, ez lesz az alja, és tedd kivajazott muffin formába.Előmelegített sütőben (200 fokon) 15-20 perc alatt elkészül.
Ha kalácsnak használod fel, a tésztából csak 3 csíkot vág, töltsd meg kedved szerint, és sodord fel, mint a bejglit, majd fond össze. Magas falú tepsiben keleszd még 30 percet, majd vajjal lekenve süsd meg.
|