Biszi fantasztikus sós sütije
Hozzávalók:
(Én csúszattam egy kicsit a recepten, mert az eredeti 20dkg vaj vagy margarin használatát írta elõ, de a boltban 25dkg-s margarinokat árulnak. Takarékossági okokból minden hozzávalót ehhez alakítottam!)
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin (én margarint használok)
- 20 dkg részben vagy teljesen füstölt sajt (nekem a fele Trappista fele Karaván keverék jön be a legjobban)
- 1,5 dl tejföl
- 2 púpozott mokkáskanál só
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a sajttal, tojás sárgájával, tejföllel, sóval (azaz bele mindent!) összegyúrjuk. Lusta természetembõl fakadólag én ehhez is gépet használok. Cipót formázunk és azt 10 percig pihentetjük. Ez után jön a nehéz fizikai munka, a nyújtás. Vegyük elõ a legnagyobb vágódeszkánkat és nyújtsuk ki a teljes felületére egyenletesen. Ha jó méretû a deszkánk és ügyesek vagyunk, akkor kb. ujjnyi vastag lesz a végtermék. A tetejére villával barázdákat szántunk (ezt én az elsõ alkalommal elfelejtettem, de nem, okozott minõségi problémát), majd fóliával letakarjuk és mélyhûtõben vagy hideg télen az erkélyen kifagyasztjuk. (Állítólag több napig is állhat a fagyon, de nálunk még ennyit nem bírt ki.)
Sütés előtt kicsit felengedjük, hogy vágható legyen, kend meg tojásfehérjével. Megszórhatod még sajttal, köménnyel, szezámmaggal...ízlés szerint. 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt elkészül
|