Dobos torta
lapokhoz:
-
32×37 cm-es tepsiben sütve: (2×)
-
3 tojás
-
3 evőkanál cukor
-
2 evőkanál víz
-
3 evőkanál púpozott rétesliszt
-
1 púpozott evőkanál finomliszt
-
½ kiskanál sütőpor
-
1 evőkanál olvasztott vaj
A krémhez:
-
3 egész tojás
-
15 dkg kristálycukor
-
10 dkg csokoládé
-
1 vaníliás cukor
-
3 evőkanál kakaópor
-
20 dkg vaj
A bevonathoz:
-
20 dkg kristálycukor
-
1 teáskanál vaj
-
5-6 csepp citromlé
A díszítéshez:
-
a maradék krém
-
1 tubus csokoládés iróka Dr Oetcer
Piskóta készítés: A 3 tojást ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojás sárgát, tovább keverjük a vízzel és a az olvasztott vajjal. A liszteket a sütőporral elvegyítjük és fakanállal bele forgatjuk a tojásos cukros alapba. Még egy ilyen adagot lekeverünk, míg az első lap sül. 180 °C-ra melegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 perc megsütjük. A papírt lehúzzuk róla. A piskótát a rövidebb oldalára merőlegesen 3 részre vágjuk. Így kapunk 6 lapot. Krém készítése:
Vizet felforralunk egy lábasban. Egy tálba bele ütjük a tojásokat, cukrokkal együtt vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládét és a kakaóport is. Addig keverjük kézi mixerrel, míg jól besűrűsödik. A kihűtött krémhez hozzá keverjük a vajat, jól kihabosítjuk. Megtöltjük a lapokat, az oldalát is körbe bekenjük vele. Hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára és másnap bevonjuk a karamellel. Ehhez a kristálycukrot a vajjal pár csepp citromlével egy serpenyőben felolvasztjuk. Addig keverjük, míg szép aranybarna lesz. A kis tortánkat bevonjuk vele. Gyorsan elsimítjuk és még gyorsabban a szeleteket bejelöljük. Nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell ezt a műveletet elvégezni. A megmaradt krémmel feldíszítjük. A csokoládés írókát forró vízbe állítottam
Forrás: http://webcukraszda.hu/dobos-torta-szeletek/?fbclid=IwAR2RKLlXm0VTQRdKm7wpGhyQB9i-9qsZkmu--MCCXwzUJE-6NF1p24VVvkw
|