Bukta
Hozzávalók:
– négy és fél bögre fehér finomliszt (56 dkg)
– 3 dkg friss élesztő fél bögre tej (1,25 dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 10 dkg puha vaj (puha, nem olvasztott!)
– 2 tojás
– 1 csipet só
+ kb. fél bögre szilvalekvár
+ 2 evőkanál olvasztott vaj a kenéshez
+ porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt a langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy pici tejet, vagy ha ellenkezőképpen éppen túlságosan ragad, akkor egy pici lisztet.
2. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni.
3. Ezután lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7 centi átmérőjű szaggatóval, köröket szaggatunk a tésztából.
4. Minden kör alsó harmadába teszünk egy csapott kiskanál szilvalekvárt, majd a tésztát félbehajtjuk, és a széleit alaposan összecsipkedjük, lapogatjuk. Fog kifolyni a szilvalekvárból, ez teljesen természetes!
5. Egy tepsire tesszük őket úgy, hogy a következőt a sorban mindig úgy rakjuk a tepsibe, hogy az előtte lévő lapos(csípett) felét fedje egy kicsit. Ez megakadályozza, hogy kinyíljanak sütés közben!
6. Hagyjuk a buktákat tíz percet pihenni, megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon, körülbelül fél óra alatt szép, mosolygós pirosra sütjük őket.
7. Porcukorral meghintve, melegen (de nem forrón) tálaljuk.
Jó étvágy
|