Gyros pita
Gyros Pita (12db)
· 40 dkg liszt
· 2 dkg élesztő
· 240 ml víz
· 1 teáskanál só
· 1 teáskanál cukor
Elkeverjük a cukrot 1 dl langyos vízben és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfut az élesztő, leszitáljuk a lisztet, a közepén csinálunk egy kis krátert és beleszórjuk a sót és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd hozzáöntjük a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, kiborítjuk a pultra és tovább dagasztjuk. Mikor összeállt, egy kiolajozott tálba tesszük (a tészta felszínét is meg kell kenni olajjal) és lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesszük. Mikor letelt a kelesztés, átszellőztetjük a tésztát (újra dagasztjuk), majd 12 darabra vágjuk, golyókat formálunk. Lisztezett felületen, letakarva 10-15 percig pihentetjük a golyókat.
A tepsit a sütő legaljára kell tenni (fontos, hogy a tepsi is elő legyen melegítve), majd a pitákat kb. fél centi vastagra kell nyújtani. Az egyik oldalukon 4 percig kell sütni, majd megfordítjuk őket és még 2 percig kell sütni.
* Tipp: A sütőt 250°C-ra kell előmelegíteni, valamint fontos, hogy csak felső sütésre kapcsoljuk a sütőt. Nagyon fontos, hogy a tepsi is forró legyen, sütőpapír és lisztezés nem szükséges.
* Tipp 2: Amikor a pitákat nyújtjuk, lehetőség szerint kézzel nyújtsuk őket, ha sodrófával tesszük, csak nagyon finoman csináljuk, nem szabad passzírozni a tésztát. Ha jól kelesztettük és helyesen lett dagasztva a tészta, így válik zsebessé.
* Tipp 3: Amikor kivesszük a forró, frissen sült pitát a sütőből, érdemes nagyon picit megkenni a felszínét olajjal, így tovább marad puha és zamatos a tészta.
|