Tészták : Eredeti vékony tésztás olasz pizza |
Eredeti vékony tésztás olasz pizza
Pizza tészta
· 0,5 l liszt
· 1 teáskanál só
· 1 teáskanál cukor
· pici élesztő (kb. egy kockaélesztő fele, vagy mokkáskanál porélesztő)
· kevés olaj (legjobb az olíva olaj, de jó a napraforgó olaj is)
A lisztet öntsd egy dagasztó tálba és csinálj a közepébe egy kis krátert. Futtasd fel az élesztőt egy pici langyos tejben a kiskanál cukorral, majd öntsd a kráterbe, szórd utána a kiskanál sót, és kb. 2 evőkanál olajat is önts bele. Ha szeretnéd fűszerezni a tésztát, ekkor szórj hozzá egy kis fokhagymát, vagy oregánót. Lassan kezd el körkörös mozdulatokkal összeállítani a tésztát, de csak apránként keverd a nedves anyagokhoz a lisztet a kráter faláról. Ha összeállt a tészta, borítsd ki a lisztezett pultra vagy gyúródeszkára és addig gyúrd, amíg bársonyos felszínű, rugalmas tésztát nem kapsz. Ha ez megvan, keleszd szobahőmérsékleten kb. fél órát, majd gyúrd újra a tésztát és lehet nyújtani. Légkeveréses sütőben alsó-felső sütéssel 250°C-on süsd készre a pizzát.
* Tipp: ha kinyújtottad a tésztát, nagyon enyhén lisztezett (alacsonyfalú) tepsibe tedd, valamint mielőtt elkezded felpakolni rá a feltétet, szurkáld meg villával a tésztát (máskülönben sütés közben felhólyagosodik és szétszakad) és enyhén kend át olajjal a felszínét.
* Tipp 2: ha nem kenyérlángost szeretnél, kb. 100Ft-os érme vastagságúra nyújtsd ki a tésztát. Ki fogja bírni, ha jól dagasztottad, akkor megfelelő mennyiségű sikér alakul ki benne és rugalmas tésztát kapsz.
|