Gombóc
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
liszt
2 ek zsír
2 tojás
kevés cokor (2-3 ek)
csipet só
fahéj
zsemlemorzsa
kevés zsír a morzsa megpirításához.
Elkészítése:
A megtisztítoo burgonyát sós vízben megfőzöm, majd még melegen megtöröm a zsiradékkal. Zsír helyett használhatzs vajat, vagy margarint is.
Ha teljesen kihűlt, lassan összedolgozom a liszttel. Apránként adagolom hozzá, amennyit fwlvwaz. Sima tésztát készítek belőle. Kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra, majd egyforma négzeteket vágok ki belőle. Mindegyik közepébe teszek az ízlés szerinti töltelékből, ami lehet barack, szilva, lekvár, vagy bármilyen kedved szerinti gyümölcs. Tegyél rá egy csipetnyi fahéjat és ízlés szerint kis ráadás cukrot, Formázz belőle csinos kis batyukat, majd forrásban lévő vízben főzd ki. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Lecsepegtetve pirított zsemlemorzsába forgatom.
A fenti tésztából apró hengereket is formázhatsz, ha nincs időd, vagy kedved bíbelődni, és kifőzés után darát dióba, vagy mákba forgatva nagyon finom!
|