Malakoff
A sütialaphoz
§ 40 dkg babapiskóta
§ 5 dl tej
§ 1.5 dl rum
A krémhez
§ 20 dkg mandula (őrölt)
§ 20 dkg vaj
§ 20 dkg cukor
§ 4 db tojássárgája
§ 50 ml likőr (cseresznye)
§ 2 dl habtejszín (felverve)
A tálaláshoz
§ 3 dl habtejszín (felverve)
A krém készítése:
1. A vajat éjszakára előhagyjuk, hogy mire dolgozunk vele meglágyuljon.
2. A cukorral habosra keverjük.
3. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, jól elkeverjük.
4. Ezután a Maraschinot adjuk, majd a mandulát.
5. Legvégül annyi tejszínhabot, hogy jó lágy krémet kapjunk.
Összeállítás:
1. A tejet a rummal összeöntjük egy tálba.
2. Hatosával áztatjuk a babpiskótát. Aki a Tiramisu-ban járatos tudja, hogy nagyon el kell találni a babapiskóta áztatását: se túl ne ázzon, se kemény ne maradjon. Akkor jó, abban a szent pillanatban, amikor éppen eltűnik a keménysége.
3. A tál vagy kalácsforma aljára fektetünk egy sor babapiskótát fejtől-lábtól szorosan egymás mellé. A hézagokat tördelt babapiskótákkal kipótoljuk. Habár otthoni használatban ez sem fontos.
4. Rákenünk egy réteg krémet, majd ismét piskótát fektetünk, kicsit lenyomkodjuk.
5. Újra krém, megint piskóta, míg el nem fogy a nyersanyag.
6. Egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük.
7. Bőven adunk mellé tejszínhabot.
|