|
Koriander
2016.08.12. 17:54
A koriander latin neve Coriandrum sativum, magyar npies nevei: belndf, cignypetrezselyem, knai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsf, temonddf, zergef.

sidk ta hasznlt fszer, mely a Fldkzi-tenger vidkrl szrmazik. A barns-srga, kemny, 3–5 mm-es mag (coriandri fructus) illolajat, cukrot, fehrjt, C-vitamint tartalmaz.
Levele knnyen sszetveszthet a petrezselyemmel, de ze jellegzetesen aroms.
Felhasznlsa
Sltek, hspcok, kposzta telek, szszok, marindok, sonkapc, kolbszok, slt hsok, likrk ksztsnl, uborka, paprika eltevsnl egszben vagy porr trve hasznlhatjuk. Stemnyeket, likrket, gint, srt is zestenek vele (a cukrozott magokkal az nizs helyettesthet.)
A korianderlevl kzel-keleti, zsiai konyha kedvelt fszere; ma mr haznkban is tbbfel termesztik. Levesekhez, saltkhoz, mrtsokhoz mindig frissen hasznljuk, de ne fzzk bele az telbe, hanem csak a fzs vgn szrjuk r. Vizes paprba gngylve a htben nhny napig friss marad.
|