Kakukkf
2016.06.29. 10:09
Kakukkf
A kakukkf tbb, egyarnt a Thymus nemzetsgbe tartoz, rkzld, talajtakar vagy boltozatos alak cserje, flcserje, vagy fsod tv, fszeres illat vel fszer s gygynvny sszefoglal neve. Npies nevei: balzsamf, dmutka, kakucskaf, kerti kakukkf, mezei kakukkf, timin, tmjnf, tmnyf vagy vadcsombor.

Mr az egyiptomiak s a grgk is hasznltk, de ma mr minden konyhban nlklzhetetlen. Klnsen a francik s bolgrok kedvelik.
Egsz Eurpban elfordul.Magyarorszgban fleg a mszkhegysgekben s a szrazabb, fves rteken n, de a kertekben termesztett kerti kakukkf (Thymus vulgaris) is knnyen elvadulhat. Jellegzetes illatt kvetve a rteken, erdk szln knnyen megtallhatjuk.
Felhasznlsa
* Nehezebben emszthet leveseknl: bab, bors, burgonya, paradicsom, hal, kposzta, burgonyafzelkben,
* saltknl: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
* sltekhez: baromfi-, marha- stb.,
* vadas telekhez,
* tlttt kposzta,
* vres s mjas hurka, kolbszok, mjkeverkek,
* haltelek,
* krzttek,
* nvnyi ecetek s a vrsbormrts ksztsnl.
Petrezselyemmel keverve kitn fszeres vajat kszthetnk belle. Hasznlja a konzervipar is. A bouquet garni fszerkeverk meghatroz alapanyaga. Klnleges nyencfalat a kakukkfves nylpecsenye.
|